Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Η φορολόγηση της Εκκλησίας-απάντηση στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα

Κύριε Παπαδάκη

Με όλο το σεβασμό σε σας, η Εκκλησία είναι ολόκληρη η Ελλάδα σχεδόν. Το φιλανθρωπικό της έργο δεν είναι μεγάλο, είναι ανεκτίμητο.
Γνωρίζω ότι αυτό δεν θα διαβαστεί ποτέ, τουλάχιστον για να γνωρίζετε εσείς και οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζεστε. Εκκλησία είναι το σύνολο. Κληρικοί, Αρχιερείς και Λαϊκοί όλοι μαζί αποτελούμε την Εκκλησία.
Μήπως οι Ιερείς δεν είναι Έλληνες φορολογούμενοι; Και φόρο πληρώνουμε και παιδιά έχουμε και δύσκολα τα βγάζουμε. Δεν θα δείτε όμως σύλλογο Ιερέων να διαδηλώνει στους δρόμους, γιατί όταν επιλέξαμε το ράσο γνωρίζαμε και τις θυσίες. Οι ιερείς όμως θα αγωνιστούν για το έργο της Εκκλησίας. Τα χρήματα της Εκκλησίας τα δίνει ο απλός κόσμος και εμπιστεύεται Αυτήν για να τα διαχειριστεί. Όταν έρθει η κυρία "Μαρία" να μας πει θέλω να διαθέσω 50 ευρώ για το φιλόπτωχο, εμείς θα γνωρίζουμε μέσα μας ότι ένα μέρος από τα χρήματα αυτά θα πάει στο Κράτος; Πώς το αντέχει μια συνείδηση αυτό;
Κύριε Παπαδάκη επανέρχομαι, όλοι έχουμε λίγη αγάπη μέσα μας, αλλά εσείς της τηλεόρασης λόγω του ανταγωνισμού και της τηλεθέασης...κάπου τη μειώνεται.
Για να μη μένουν λοιπόν ασάφειες θα σας δώσω παράδειγμα και με το παγκάρι.

Ένα παγκάρι θα βγάλει 3.500 ευρώ περίπου το μήνα σε μία "πλούσια" ενορία που ανήκω και εγώ-βορείων προαστίων. Άλλες βγάζουν και 500 ή και 100 ευρώ.
Αυτά δεν είναι για τους ιερείς. Οι ιερείς ουδέποτε παίρνουν χρήματα από το παγκάρι.
Υπάρχει Ταμίας του Ναού συν το εκκλησιαστικό συμβούλιο(επίτροποι) που μετράνε τα χρήματα.
3.500 το άθροισμα... πρέπει να βγάλουν τα έξοδα του Ναού...4 ψάλτες, οι τρείς οικογενειάρχες και ο ένας φοιτητής. Ποσό 2.000 ευρώ. Νεωκόροι 2 οικογενειάρχες επίσης, 1.700 ευρώ....νομίζω πως ξεπεράσαμε τα έσοδα από το παγκάρι. Ακίνητα δεν έχει ο ναός παρά ένα γηροκομείο στα μπετά που πασχίζουμε να το συνεχίσουμε.
Να περάσουμε και στα τρέχοντα έξοδα; ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΕΥΔΑΠ συντηρήσεις κ.ο.κ.
Τι θα κάνουμε; θα κόψουμε από τους οικογενειάρχες ψάλτες, νεωκόρους ή από τον φοιτητή;
Οι ιερείς έχουν σταθερό μισθό 800 ευρώ(600+200). Ξέρω τί σκέφτεστε,"τυχερά";300-400 ευρώ Μάιο με Οκτώβριο(λόγω Μυστηρίων)στην Ενορία που βρίσκομαι επαναλαμβάνω, που έχει μυστήρια.
Κόβονται αποδείξεις; Ναι ακόμα και για τα 20ευρώ που αφήνει κάποιος για το μυστήριο, έχω δει να αφήνουν και 300ευρώ για να είμαστε δίκαιοι. 3 φορές μάλιστα.
Δεν έχουμε ακόμα ίδρυμα αλλά ταΐζουμε καθημερινά 50 ανθρώπους. Δόξα τω Θεώ ο κόσμος έχει κριτήρια και βοηθάει.
Πείτε μου τί δεν μπορείτε να καταλάβετε από όλα αυτά να σας το διευκρινίσω ακόμη περισσότερο.
Οι ιερείς, οι ψάλτες, οι νεωκόροι φορολογούνται και είναι και οικογενειάρχες. Αυτή είναι η Εκκλησία μας.
Έλληνες φορολογούμενοι Πολίτες. Στα μυστήρια επίσης για να μην αφήνουμε αναπάντητα....δεν δίνει κανείς τίποτα σε κανέναν ιδιαιτέρως. Ίσως αυτό να συνέβαινε παλιότερα. Τώρα όμως δεν συμβαίνει.
Να σας πω και ένα συμβάν. Κάποτε ήρθε ένας κουμπάρος και άφησε 50 ευρώ για το Μυστήριο. Κόψαμε βέβαια απόδειξη, βγήκε από το γραφείο και άρχισε να διαλαλεί..."πωπώ με γδύσανε " και άλλα. Το άκουσε ο ιερέας και αφού βρήκε την απόδειξη με το όνομα του κουμπάρου βγήκε έξω και την έδειξε σε όλους. Αυτά συμβαίνουν.
Οι ιερείς αφουγκράζονται τον πόνο των ανθρώπων καθημερινά και βοηθάνε αθόρυβα.
Αυτά που δείχνουν καθημερινά οι τηλεοράσεις δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που ακούμε και βιώνουμε. Ο ανθρώπινος πόνος φτάνει εκεί που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί. Οι ιερείς όλα αυτά τα σηκώνουν και αποφορτίζουν τους ανθρώπους για να μπορέσουν να αντέξουν. Οι ιερείς όμως είναι και αυτοί άνθρωποι πόσο να αντέξουν.
Ας αναλάβει το Κράτος ένα μέρος των ιδρυμάτων της Εκκλησίας να ηρεμήσει και Εκείνη λίγο.
Αν δεν τάιζε 1600 μετανάστες στην Κουμουνδούρου καθημερινά(εκτός των συσσιτίων των ενοριών σε κάθε γειτονιά της Αθήνας) η Εκκλησία μας έτσι ώστε και αυτοί οι άνθρωποι να αισθάνονται ένα ψήγμα ζεστασιάς και αγάπης, θα είχαμε άλλα.
Όταν ένας άνθρωπος πεινάει...τί θα κάνει κύριε Παπαδάκη και δεν έχει να δώσει τίποτα στα παιδιά του;

Ένας ανώνυμος Κληρικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: